История


 Балнеоложкият курорт Баня се намира на брега на река Стряма, в малка           котловина, между Същинска средна гора и Сърнена гора, на 47 км северно от СПА курорта Хисаря и на 6 км от град Карлово.

Животът около топлите минерални извори е възникнал още през новокаменната епоха VI хил. пр. Хр. и е просъществувал до ранния период на каменно-медната епоха VI-IV хил. пр. Хр. При направените тук частични археологически разкопки са открити жилища, огнища, съдове, керамични фрагменти, рисувани с бяла паста, фрагменти от култови масички и оръдия за производство.

В околностите на селището са открити няколко находки от античната епоха, a в близост до Баня са съществували няколко тракийски селища и са намерени много надгробни тракийски могили. На север от града, в местността “Петте могили”, се намира тракийски некропол, който се състои от 5 надгробни могили.

Кога и как са се появили минералните извори не би могло да се каже, но е сигурно, че датират от древността. Изворите са образували малки и големи “гьолове” с топла вода в един район около 700 декара. Това е станало причина турците да нарекат тази местност Саръгьол – жълти блата.

От всяко място в селцето Баня се виждат две възвишения, които приличат на момински гърди и затова местните хора ги наричат “Момини гърди”. Преди хиляди години Баня е била езеро и на “Момини гърди” са намерени  останки от колчетата и синджирите, с които тогавашните жители са си връзвали лодките. Там е имало тракийско селище, доказателство за което са многото  археологически находки – монети, съдове, кости. Ако се изкачите на някой от двата хълма “Момини гърди”, гледката, която ще се открие пред вас, е неописуема: виждат се всички околни села и градове – Карлово, Ведраре, Куртово, Левски, Сушица, Домлян, Пролом, Войнягово, Дъбене, Горни Домлян.

 

 Централната баня, където водата е по-вряла в сравнение с тази в “Банчето”. Врялата вода натоварва повече сърцето и кръвоносните съдове и затова тази баня се използва по-скоро като хигиенна баня отколкото за лечение. В централната баня също има 2 отделения – за мъже и за жени – със съблекални, душове и басейн с много топла вода. В централната баня е запазено и възстановено помещението, в което се е къпал цар Борис ІІІ – “Царската баня” – и срещу 40лв може да се почувствате 1 час царе. В село Баня можете да отидете и на кални бани, които са открити. В калните бани има 2 басейна с лечебна кал – единият е с по-хладка кал – 37°, а другият е с по-топла – 39°. В зависимост от това какво е здравословното Ви състояние влизате в басейна с по-топла или с по-хладка кал. Възможно е да не влизате в басейна, а да си намажете с кал само определени места от тялото.